A VoIP-ról közérthetően

A VoIP egy olyan szabvány, amely Interneten való telefonálást tesz lehetővé. A technológia használatával jelentős költségmegtakarítás érhető el.
A szolgáltatás nemcsak havidíjas, hanem „feltöltős” rendszerben is igénybevehető.
Számos csomagban a feltöltés, vagy havidíj ellenében (bizonyos korlátozásokkal) ingyenesen hívhatunk nyugat-európai, egyesült államokbeli, vagy távol-keleti vezetékes (és esetenként mobil) számokat.
A használatához nem szükséges vezetékes telefonkészülék, csupán egy számítógép headsettel, vagy okostelefon, továbbá működő vezetékes vagy mobilinternet előfizetés.
Ezután a technológia úgy működik, mint a hagyományos telefon: ha egyenlegünk engedi, bármilyen vezetékes vagy mobil számot hívhatunk (kivéve az emeltdíjas, valamint a zöld, vagy kék számokat, az elsősegélyhez használt rövid – 112, 911 – hívószámokat, valamint a hagyományos szolgáltatók ügyfélszolgálatait – pl. 1430, 1412 stb.
A legtöbb szolgáltató lehetővé teszi, hogy egy egyszerű ellenőrzési folyamat után a saját vezetékes, vagy mobil számunkat jelezzük ki a rendszeren keresztül indított hívásoknál.
Ezáltal a hívott fél számára pontosan azt fogja a készüléke kijelezni, amit a megadott saját számunkról való, jóval költséges hagyományos hívás esetében, tehát a nevünket és „megszokott” telefonszámunkat.
Külföldi szolgáltatók használatával nemcsak a telefonszámla jelentős részét, hanem a telefonadót is megspórolhatjuk.

Comments are closed.